Retro interiørdesign

Moter kommer og går, og særlig gårsdagens mote virker ofte håpløst ukurant. Men, når det har gått noen årtier, ser vi den gangs design i et annet perspektiv – det har blitt retro! Interiørdesign, som vitner om smak og trender fra en annen tid, oppnår stadig mer popularitet. Modernismens tidsalder er langstrakt. Design fra 20, 30 eller 50 år tilbake, er på mange måter ikke veldig annerledes fra dagens – tvert i mot. Det passer meget godt i samtiden og byr på en spennende og nesten udefinerbar vri, nemlig retro.

Stilig, litt gammelt, men likevel moderne

Retro interiørdesign bruker farger, former og sammensetninger som var på moten eksempelvis et par tiår tilbake. Det skiller seg tydelig fra antikviteter og etterligninger av rokokko eller barokk, som nærmest virker som museale kuriositeter. Retro er egentlig ikke veldig langt unna dagens trender, og vi kan derfor forholde oss til det på en naturlig måte. Ikke minst er det en spesiell følelse å oppleve og leve i omgivelser som minner om slik våre foreldre hadde det, den gang da de var unge og trendy!

Retro interiørdesign

Farger, former og materialer

Retro interiørdesign spiller blant annet på bruken av farger og fargekombinasjoner som var typisk i en viss periode, som deretter gikk helt av moten, og som igjen sakte, men sikkert faller i smak. Etter flere årtier, da det meste skulle være hvitt, lyst og litt minimalistisk, er det igjen en tendens til å bruke tyngre, mørkere og sterkere farger. 70- og 80-tallets sterke farger kunne for eksempel være brunt, oransje og gult, samt mørkt tre. Vi gjenoppdager den spennende og stemningsfulle virkningen av sterke farger og kraftige former.

Retro interiørdesign er ikke en lett definerbar stilretning. Det dreier seg om å skape eller gjenskape stemninger og miljøer som hersket i en annen tid. Dette kan være en tid som ikke ligger altfor langt tilbake, som vi på direkte eller indirekte vis har et forhold til – enten opplevd i barndommen eller gjennom bilder og film. Det er et stykke nær fortid i samtiden, et minne om litt andre moter, trender og smaker, en aldri så liten kontrast så vel som et supplement til dagens typiske idealer. Litt vågalt og litt nostalgisk på samme tid.